Nieuwsbrief van april 2020

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 10 april 2020

Beste,

Zijn jullie het ook zo beu om altijd maar over hetzelfde onderwerp nieuws te krijgen? Net of heel de wereld stilstaat (wel, bijna toch) en er niets anders meer te vertellen is…

Wekenlang in huis blijven -voor jullie straks net een maand- weegt natuurlijk door op de sfeer in het gezin. Er is meer gevaar voor geweld in huis en hier in Mexico is er nooit zo’n grote vraag geweest, vooral vanwege vrouwen, om naar een vluchthuis te kunnen gaan, uit vrees voor de eigen partner.

Kinderen zijn ook de dupe. Waar en hoe kunnen ze nu nog spelen? Als het al niet zover was zijn ze meer dan ooit kandidaat om schermzombies te worden, maar moeten waarschijnlijk hun beurt afwachten, want zowat iedereen heeft dubbel zoveel Internet nodig.

Met vrienden van Mexico Stad (het iniatief is van Xochitl) en Chihuahua (helemaal in het noorden van Mexico) proberen we er wat aan te doen: MISIÓN: POSIBLE (met een knipoog naar de televisie-serie en de beroemde filmen met Tom Cruise Mission: Impossible).

Het basis-idee. Een groot spel (gedurende 12 dagen) voor honderden gezinnen. Twee groepen van ongeveer 50 gezinnen elk in Mexico Stad (via Psychologie voor Kinderen) en zo’n 160-180 gezinnen in de noordelijke deelstaat Chihuahua via de organisatie Cifac (je zou kunnen zeggen “psychologie voor het gezin”). Met beide organisaties hebben we al verschillende jaren contact, regelmatig komen ze naar onze internaatscursussen in Castillo (vroeger) en Kibbutz ( de laatste drie jaar) en ik heb cursus gegeven in Mexico Stad (begin vorig jaar) en verschillende keren in de steden Chihuahua en Ciudad Juarez (net tegen de grens met de Verenigde Staten). In Chihuahua hielden we al een paar keer massieve samenwerkingsspelen voor vele tientallen gezinnen en we hadden net zoiets gepland voor begin juni in Ciudad Juarez, met deelname van tientallen jongeren en hun ouders in verschillende activiteiten gedurende een grote ‘gezinsdag’.

Dat laatste zal hoogstwaarschijnlijk niet kunnen doorgaan (op zijn minst niet op de geplande datum) en voor ons mensenrechteneducatieproject zijn alle gelijkaardige activiteiten en cursussen geschorst voor onbepaalde tijd (jullie herkennen het verhaal allicht wel).

Vele gezinnen zitten nu dus heel de dag thuis, en wat in het begin misschien “best leuk” was, begint zeker gauw te vervelen. Daarom zetten we Misión Posible op, in een eerste fase met maximum 250 gezinnen. Een heel programma om gezinnen psychologische hulp te bieden tijdens de crisis, om te helpen geweld te verminderen en om de banden in de gezinnen te verbeteren, dat alles in de vorm van in-huis-spelen.

Gezinnen die willen meespelen krijgen gedurende twaalf dagen een soort opdracht en trachten al de uitdagingen of moeilijkheden te overmeesteren. Elk gezin in huis natuurlijk, zonder naar de winkel te moeten of kunnen gaan om speciaal material… Keuken- en woonkamerspelen dus, want net in Mexico Stad en ook in Chihuahua mag je tuinen wel vergeten. In Mexico Stad woont de overgrote meerderheid van de mensen in departementjes en in Chihuahua ben je midden in het woestijnlandschap dat zo bekend is in de filmen: vooral torenhoge cactussen en veel rotsen.

De verschillende opdrachten zijn kleine samenwerkingsspelen, geordend in vier niveaus, of vier temas. Per dag nemen ze zowat 30-45 minuten in beslag, op het moment dat het gezin zelf kiest. Er is steeds een grappiger spel om te animeren, wat beweging en muziek, een soort inloopspel dat ook helpt aangeven dat de opdracht van de dag begon. Daarna volgt een “speciaal” spel, mag je wel zeggen, dat in het eerste niveau bijvoordeeld te maken heeft met erkenning en waardering voor de verschillende leden van het gezin. Het gaat nooit om competities waar gezinnen uitvallen, de bedoeling is net het omgekeerde: aanvaarding, insluiting, meedoen ondanks verschillen… In elk gezin zijn er zowiezo al grote verschillen qua leeftijden en bekwaamheden. Iedereen hoort erbij, iedereen speelt mee en… iedereen heeft plezier.

Een niveau van het grote spel duurt drie dagen en er is telkens ook een soort opdracht dat contacten met de andere gezinnen vereist (zonder persoonlijke gegevens door te spelen natuurlijk). Het eerste niveau is “recutering” van de geheime agenten van “Mission Possible” en op het einde wordt er een selfie gemaakt van elk gezin om binnen te sturen, maar natuurlijk niet zomaar een selfie: het hele gezin moet volledig onherkenbaar zijn -zelfs voor de eigen grootmoeder, luidt de opdracht- en dus vermomd met alle soort material wat je in huis kan vinden, hoe misterieuzer hoe beter.

Met die foto’s wordt dan verder gewerkt in het tweede niveau (“geheime taal”, volledig rond communicatie in het gezin) en zo gaat het verder. Heel speels, heel plezierig (of dat hopen we toch), maar volledig bedoeld om de gezinnen voort te helpen in deze moeilijke momenten.

Het is een heus ploegwerk. Ik sta natuurlijk in voor het hele verhaal en de spelen, maar Franceny uit Chihuahua werkt de lay-out uit, vanaf de promotieposter tot elke spelopdracht, Rodrigo -een bekende journalist in Mexico Stad- helpt met de redactie, en Xochitl zoekt (en vindt) 12 bekende Mexicanen om de verschillende filmpjes te maken die de 12 dagen ondersteunen. Zowel in Mexico Stad als in Chihuahua zullen er ook mensen instaan via Facebook en blogs om alles op te starten en te begeleiden (elke dag de opdrachten posten, de ‘taken’ van de gezinnen ontvangen en weer doorsturen…) en er beginnen maandag ook een tiental ‘proefgezinnen’ om het allemaal vlug uit te proberen voor we echt opstarten met de honderden gezinnen en de filmpjes van bekende Mexicanen.

Vreemd hoe we op meer dan duizend kilometer van mekaar, vrij eenvoudig dat allemaal kunnen opzetten, een paar keer per week vergaderen en alle materialen naar mekaar doorsturen… zonder een voet buiten te zetten. Het is ook fijn dat te vertellen aan jullie op duizenden kilometer afstand, maar heel dichtbij, want zonder jullie voortdurende steun, nu meer dan ooit, zouden we het niet kunnen. Hartelijk dank en warme groeten vanuit zonnig Queretaro,

Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BE61 0018 2824 8017 op naam van EDHUCA AALST p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Leopold II laan 195,1080 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest aub.