Nieuwsbrief van augustus 2020

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 2 augustus 2020

Beste,

Ondanks de ontzettend moeilijke momenten die we ook hier beleven tijdens de pandemie die Mexico heel hard treft, zien we de laatste weken toch een hele reeks lichtjes van hoop en vreugde.

Een paar dagen terug keerde een van de emblematische figuren van de ontzettende corruptie die we hier “gewoon” zijn, terug naar Mexico, maar dan wel in de boeien. Emilio Lozoya was de directeur van Pemex, het staatsbedrijf van petroleum, tijdens de vorige regering, en betrokken bij een handvol beroemde zaken waar tientallen miljoenen euros in verkeerde zakken verdwenen. Hij heeft zélf schuld bekend in verschillende van die zaken en belooft mee te werken met het gerecht als “beschermde getuige” om de netwerken van corruptie te helpen opklaren met o.a. 18 uur gefilmd material die in zijn bezit zijn. Er zijn nog een reeks beruchte corrupten in de gevangenis waaronder ex ministers (Rosario Robles en Genaro García Luna) en ondernemers (Alonso Ancira) en advocaten die we hier “abogangsters” noemen. De verschillende processen wijzen duidelijk naar de twee vorige presidenten (Enrique Peña Nieto en Felipe Calderón). Het zal ontzettend moeilijk zijn om die twee figuren werkelijk verantwoordelijk te houden, want de enige beschuldiging die ze van rechtswege kunnen ontvangen is die van “hoogverraad”, maar de rechtsmolen is toch ernstig aan het draaien.

Een paar dagen terug keerde ook een beroemd voorwerp terug naar Mexico: het ontzettend controversiële presidentieel vliegtuig. Echt een faraonisch geval, geweldige luxe, peperduur… waar zelfs de toestellen van de presidenten van de Verenigde Staten niet mee te vergelijken zijn. De huidige president beloofde nooit een stap in dat vliegtuig te zetten (buiten een persconferentie om de wereld te laten zien hoe er met geld gesmeten werd), en hij reist gewoon in lijnvluchten (in toeristische klasse) op zijn veelvuldige bezoeken aan de verschillende deelstaten en ook op de enige buitenlandse reis die hij op twee jaar gemaakt heeft. Velen kunnen het wat overdreven vinden, maar er wordt echt hard gestreefd om niet meer met bakken geld te smijten.

En dan is er de pandemie. Zoals in vele landen was ook hier in Mexico het hele netwerk van openbare gezondheid flink verminderd. Men rekende bijvoorbeeld al een tijdje uit dat er zo’n 240,000 professionelen te kort zijn in de gezondheidszorg in Mexico. Tijdens de vorige regering (2012-2018) bleven ongeveer 350 gebouwen voor ziekenhuizen, gezondheidscentrums, enzovoort in heel Mexico in onbruik. En dan komt Corona opdagen… Sinds 23 maart zijn er ook hier noodsituaties en Mexico heeft sinds gisteren een triestige derde plaats op de wereldranglijst van absolute cijfers op gebied van overleden zieken.

En toch hebben we nooit echte paniektoestanden gekend. Om te beginnen is er een dagelijkse persconferentie, om 19 uur, waarin werkelijk heel gedetailleerde informatie wordt gegeven en wordt de strategie uitgelegd: geen enkele zieke die intensieve zorg nodig heeft zal zonder ziekenhuisbed vallen. Sinds maanden worden er constant plaatsen bijgebracht en nu staan we ongeveer op 30,000 plaatsen in Covid-ziekenhuizen, en ongeveer 10,000 met beademingsapparaat. Het is de bedoeling om steeds minstens 30% reserve te hebben in alle deelstaten en waar die drempel overschreden wordt zijn inderdaad voorzieningen getroffen. Het gaat natuurlijk niet alleen om bedden en machines, er wordt ook voorzien in personeel. Er zijn ongeveer 50,000 mensen aangeworven in de gezondheidszorg sinds het begin van de pandemie. Gedurende heel de tijd wordt de bevolking ingelicht om thuis te blijven, maar de politie en het leger worden NIET ingezet om mensen te verplichten. Het gaat werkelijk om een pedagogische actie, waar men aandringt op de verantwoordelijkheid van elkeen, en het blijkt vrij goed te werken.

Ondanks ontzettend harde tijden, toch lichtpunten… We proberen daar ook wat aan mee te werken in ons mensenrechteneducatieproject. Het moet niet gezegd worden dat onze overvolle agenda tot en met de zomer volledig in het niet gevallen is: alle cursussen, lessen, congressen, onze internaatscursus… het viel allemaal weg en voor de volgende vier-vijf maanden blijft het allemaal geweldig onzeker wat er zal kunnen.

We doen natuurlijk ook beroep op Internet, en zijn al goed vertrouwd met Zoom en ‘webinars’ (seminaries over het Internet). Ik had een paar werkwinkels “spelen voor de vrede” via de computer. Sessies van vier uur, in het kader van een diploma over het vermijden van geweld, en we hielden ook wat internationale werkwinkels (via onze collega’s in Nicaragua).

Volgend weekend, bijvoorbeeld, wordt het hele Festival voor het Leven in Quetzaltenango virtueel gehouden. Samen met een hele groep van onze vrijwillig(st)ers – o.a. Noel, Eduardo, Andromeda- en vele anderen uit Mexico, Nicaragua, Spanje, Guatemala ben ik daar al meer dan tien jaar regelmatig cursusbegeleider. Deze keer zal het allemaal via computerscherm te doen zijn.

We proberen dan ook wat manieren te vinden om niet uit huis te gaan en toch te werken. Een paar maand terug hielden we een groot familiespel “Mision Posible”, voor gezinnen in Mexico Stad (een vijftigtal) en de noordelijke staat Chihuahua (ook een vijftigtal), meestal in crisistoestanden. Het werden twaalf dagen met opdrachten voor het gezin en we hadden een geweldige ploeg om te werken. Xochitl, Karla, Rodrigo, Marlen in Mexico Stad en Hugo, Paloma, Adrian, Margarita in Chihuahua, stonden in voor de technische ondersteuning, vier bekende figuren van Mexicaanse televisie hielpen mee om de opdrachten in video te brengen en ikzelf stond natuurlijk in voor het uitwerken van de spelen.

We posten nu ook heel de zomervakantie spelen om met het gezin te beleven, via onze blogspot (
https://edhucamexico.blogspot.com
). Niet zo ambitieus als het grote spel van april-mei, gaat het toch om enkele tientallen concrete voorstellen, die door een paar duizend mensen, vooral van onze normale contactgroep: leerkrachten en vormingswerk(st)ers bezocht worden.

We houden er de moed in en trachten op een ludieke manier wat zuurstof te brengen… dankzij de ongelooflijke morele en financiele steun die we al meer dan dertig jaar mogen ontvangen uit het land van Aalst (en omstreken), waarvoor hartelijk hartelijk dank,

Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BE61 0018 2824 8017 op naam van EDHUCA AALST p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Leopold II laan 195,1080 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest aub.