Nieuwsbrief van mei 2021

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 2 mei 2021

Beste,

Het apartheidsregime van Zuid-Afrika had pasjes voor de mensen, sommigen waren "blankes" en anderen "nie blankes". Gaan we naar zoiets met de nieuwe Vaccinatiepas in Europa? Twee klassen mensen: mensen met een vaccin die wel mogen… mensen zonder vaccin die niet mogen… En dat op een ogenblik dat zelfs in de verst gevorderde Europese landen nog vele miljoenen mensen niet eens kans kregen op een vaccin. Voor andere landen, die buiten de machtskring van de vaccins vallen, is het natuurlijk nog vele maanden wachten eer je ooit aan de beurt zou kunnen komen. En in Mexico komen drie van de vijf vaccins die erkend zijn en worden toegediend uit verkeerde landen (Rusland en China) en tellen dus ook niet mee voor eventuele toelatingen.

Mensenrechten zijn ineens niet zo populair meer. Publieke gezondheid moet het onderdoen tegen patenten en gesloten grenzen. Zelfs betaalde vaccins met een geldig contract mogen straks de grens niet meer over, of worden weken vertraagd. De vaccins van Pfizer-BionTech voor Mexico die tot afgelopen week uit Puurs kwamen, zullen nu uit de Verenigde Staten moeten komen, waar voorheen de grenzen gesloten waren. Hopelijk duurt de overgangsperiode niet te lang…

Zijn mensenrechten nu alleen nog voor bepaalde rijke landen? De pandemie heeft veel in beweging gebracht en in noodsituaties tonen de mensen helaas niet steeds hun solidaire zijde.

Mexico heeft zijn grenzen en luchthavens nooit gesloten, maar hier zijn de scholen al meer dan 400 dagen potdicht. Geen enkele schooldag voor meer dan 30 miljoen kinderen en jongeren. Alles virtueel. Voor de openbare school werd het dan televisie kijken met speciale programma’s op verschillende zenders, en voor private scholen aan de computer of telefoon zitten met een of ander programma zoals Zoom.

Dat is natuurlijk niet houdbaar en sinds vorige week krijgen nu alle docenten een vaccin waar maar één dosis voor nodig is (Cansino, uit China). Het gaat om meer dan drie miljoen mensen die in het onderwijs werken, en elke zeven dagen komen er vijf of zes deelstaten (van 32) aan de beurt. In één deelstaat, die Campeche heet, was dit vroeger gebeurd: bijna alle leerkrachten zijn reeds gevaccineerd sinds februari en nu zijn er daar al een paar honderd schooltjes open (vooral in de buitengemeenten), als pilootproject. Vanaf de tweede helft van mei zullen waarschijnlijk enkele deelstaten volgen, en na de zomervakantie zal wellicht de meerderheid open scholen hebben.

Ons mensenrechteneducatieproject moet daar natuurlijk ook op inspelen. Alle geplande cursussen vanaf 20 maart vorig jaar zijn gewoon afgeschaft en slechts een paar uitzonderingen konden per computer doorgaan. Toen we zagen dat de noodsituatie echt heel lang zou duren zochten we vele nieuwe middelen om te werken. Sinds eind vorig jaar plaatsen we nu regelmatig ‘spelen voor de vrede’ op onze blogspot. Gisteren schreef ik groepsspel nummer 90 en er zijn elke maand toch meer dan duizend bezoeken op de blogspot, vanwege onze doelgroep, meestal leerkrachten, die we regelmatig op de hoogte houden (via Facebook, en af en toe een e-mail) dat er meer nieuwe activiteiten te bezien zijn. Jullie kunnen daar zeker ook eens naar kijken op http://edhucamexico.blogspot.com/.

Het zijn allemaal aangepaste activiteiten (spelen) rond samenwerking, geweldloze oplossing van conflicten, communicatie, vertrouwen... die je kan doen met een groep die voor hun computers of elektronische apparaten de les zit te volgen. Ik noem het ‘virtuele samenwerkingsspelen voor de vrede’ en ik krijg regelmatig reacties van leerkrachten en collega’s cursusbegeleiding die daarmee kunnen werken.

We hopen ook dat er nu echt verbetering komt in Mexico op Corona-vlak. Hier hebben we reeds veertien weken een flinke daling van de epidemie. De gevreesde derde golf (na de paasvakantie en miljoenen bezoeken aan de stranden) is hier gelukkig nog steeds niet gekomen en onze oudere bevolking en leerkrachten zijn binnenkort bijna allemaal gevaccineerd (iedereen die ertoe bereid is heeft nog steeds de kans).

Dus starten we opnieuw een internaatcursus in de zomer, voor leerkrachten uit heel het land, met onze Spaanse specialist ‘lichamelijke opvoeding voor de vrede’, die daarvoor speciaal overkomt van Valladolid. Dat was natuurlijk Lang op voorhand gepland voor juli 2020, maar toen konden we helemaal geen cursussen houden en de vliegtuigtickets waren reeds gekocht. Gelukkig hebben we de reisdatums kunnen veranderen tot juli 2021, zodat Carlos een jaar te laat uiteindelijk toch zal mogen komen. Als alles goed gaat, houden we dan een speciale cursus met samenwerkingsspelen in het ‘nieuwe normaal’ met aandacht voor alle sanitaire aanbevelingen (handen wassen, mondmaskers…). Het zal een kleinere cursus worden met slechts twee werkgroepen (gewoonlijk openen we er vier of zelfs vijf), met de hoop terug op het gewone ritme te geraken tegen november, wanneer de herfstcursus doorgaat.

Met een reeks medewerk(st)ers van die internaatcursussen – Mercedes van Nicaragua, Luis Gerardo, Eduardo, Liz, Efraín en ikzelf – bereiden we een ‘internationale spelsessie’ voor tegen 28 mei, de Internationale Dag van het Spel. Gezien de vele actuele uitdagingen wordt ons thema ‘ZONDER GRENZEN’. We hopen rond de 300 mensen bijeen te krijgen (via hun schermen) en zullen vragen dat iedereen ‘iemand meebrengt’ naar de computer, zodat alle aanwezigen met twee of drie in hun leefruimte kunnen spelen. We hebben natuurlijk ook een programma voor diegenen die alleen voor hun schermpje zitten, die we dan bijeenroepen in een ‘vergaderzaal’ van Zoom om samen te spelen. We verwachten mensen uit Spanje (vooral Baskenland), Nicaragua, Guatemala, Costa Rica en Mexico… de plaatsen waar we regelmatige contacten hebben. Het spel als uitvlucht om te werken aan integratie, eenheid, solidariteit,…

Met hartelijke dank aan jullie allemaal die het mogelijk maken dat we in deze harde crisis toch gewoon door kunnen zoeken en werken,
Hartelijk dank !!!
Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BE61 0018 2824 8017 op naam van EDHUCA AALST p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Leopold II laan 195,1080 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest aub.