Nieuwsbrief van november 2019

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 9 november 2019

Beste,

Geweld is hier dagelijks nieuws. Een paar weken terug trachtte de overheid de zoon (Ovidio) van de bekendste drugshandelaar (el ‘Chapo’ Guzman) te arresteren in Culiacan, Sinaloa, in het noorden van het land. Maar dat liep volledig verkeerd af: honderden sicarios (tot de tanden gewapende huurlingen van het cartel van Sinaloa) blokkeerden de hele stad. Het zou een groot bloedbad geworden zijn, maar de regering besliste Ovidio snel weer vrij te laten. In Mexico Stad hield men ook een grote actie, met deelname van zo’n 800 agenten en militairen. Verschillende labo’s voor crack en andere chemische drugs werden ontmanteld en 31 mensen werden gearresteerd. Maar een paar dagen nadien waren daarvan 30 weer vrij! Er worden regelmatig pogingen gedaan om de georganiseerde misdaad hier te bestrijden, maar het gaat nog niet al te best. En de maffia slaat heel hard terug. Het dodencijfer is hoger dan ooit.Geweld is dagelijks nieuws en we zouden het wel eens gewoon kunnen worden. Daarom blijven we hard zoeken om “samenwerkingsspelen voor de vrede” in te voeren in scholen en gemeenschappen.

De laatste weken mochten we werken in verschillende normaalscholen, met steeds honderden studenten. Een paar dagen terug was het in Leon, bijna drie uur rijden van Queretaro, met ongeveer tweehonderd toekomstige leerkrachten lichamelijke opvoe-ding, waar we aanwezig waren met conferentie en werkwinkels. Diezelfde dagen hadden we er ook een conferentie voor zo’n 300 studenten pedagogiek en psychologie in een van de vele private universiteiten. De contacten in beide instellingen lopen over vele jaren (in de normaalschool lichamelijke opvoeding hielden we een eerste langdurige cursus zo’n 20 jaar geleden) en we trachten de contacten te onderhouden.

Sinds april dit jaar kregen we ook een uitnodiging om te werken met studenten van de normaalschool in Huejutla, Hidalgo, in een van de armste streken van het land waar Nahua gesproken wordt (de taal van de Azteken). In september keerden we reeds terug en werkten we met ongeveer 180 studenten van het eerste jaar, en het is de bedoeling om binnenkort ook een intensieve cursus te houden voor de docenten van de normaalschool.

Tijdens al die bezoeken geven we min of meer korte werkwinkels (dikwijls massief, met 90 of meer studenten tegelijkertijd, niet zo eenvoudg !!!), en verdelen we ons materiaal met nu reeds 1867 samenwerkingsspelen. Het materiaal is ook beschikbaar via Internet: we geven een code door en iedereen kan het materiaal gewoon opladen in zijn computer. Ik weet niet goed hoeveel mensen dat daadwerkelijk doen, maar dat wordt meer en meer de gebruikelijke wijze om ons materiaal te verspreiden.

De laatste maanden hadden we weer ons gewone ritme: bijna elk weekend cursus in een ander deel van het land, en dat blijft doorlopen tot de tweede helft van december. En ondertussen bereiden we ook de grote internaatscursus voor die volgende week start.

Deze keer krijgen we steun van Fabio, een cursusbegeleider uit Brazilie, en mogen we studenten ontvangen uit Costa Rica (2) en -heel waarschijnlijk- uit Guatemala (2), naast een zestigtal mensen uit alle delen van het land. Van het hoge noorden (grens met de Verenigde Staten) tot het zuiden.

Het gaat er niet alleen om iedereen welkom te bieden, maar ook een goed programma (met steeds vele samenwerkingsspelen) uit te werken en te proberen de nieuwe cursusbegeleiding zoveel mogelijk te helpen. De ploeg breidt stilaan uit, met forse hulp van Luis Gerardo (officieel de “opvolger” van ons project) en Eduardo (die een hele groep gevormd heeft in Leon). Alles bijeen zijn het er een dozijn mexikaanse medewerk(st)ers plus het internationaal team (naast Carlos van Spanje, Mercedes van Nicaragua, nu ook Fabio) en natuurlijk de hele ploeg van Edhuca-Aalst.

Zonder de onverdroten morele en financiële steun vanuit Aalst (vooral om onze sociale zekerheid, pensioen en mutualiteitsbijdrage te blijven verzorgen) zou het zeker niet mogelijk zijn om ons dagelijks voluit in te zetten voor vrede en mensenrechten in opvoeding en onderwijs…. Waarvoor hartelijk dank,

Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BEO3 0010 7721 2884 op naam van Frans Limpens p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Leopold II laan 195,1080 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest aub.