Nieuwsbrief van november 2020

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 2 november 2020

Beste,

Overal in het land werden deze dagen kleine altaars gebouwd en versierd met tientallen donkergele bloemen -cempasúchil- die een heel typische geur in heel het huis brengen. Elke streek van Mexico heeft andere gewoonten, maar die bloemen zijn er steeds bij om onze doden te gedenken. Dit jaar heel speciaal omdat heel het land drie dagen de meer dan 90,000 mensen herdenkt die al overleden zijn door de pandemie. De grote binnenkoer van het nationaal paleis is een reuzegroot aandenken geworden, waar twintig inheemse volkeren op hun traditionele wijze hun altaars inrichtten.

Op een typische Mexicaanse wijze worden de geliefde doden herdacht met hun lievelingseten, dat op het altaar wordt geplaatst. Tradities van vóór de verovering van Mexico die verchristelijkt werden door ze op Allerheiligen en Allerzielen te laten plaatsvinden. Wij hebben hier thuis ook steeds een altaar, met veel bloemen, wat kaarsjes, met foto’s en vele herinneringen om ondanks de dood het leven te vieren.

De dood blijft hard toeslaan in heel Mexico, net zoals in heel Amerika, en het is nog lang niet gedaan. Mexico is een heel kwetsbaar land, met een afgetakeld netwerk van openbare gezondheidszorg, na meer dan 30 jaar neoliberale wantoestanden, en met een bevolking die geweldig lijdt onder chronische ziekten die met slechte voeding te maken hebben: diabetes, hoge bloeddruk en een heel groot deel van volwassenen en kinderen zijn obees (Body Mass hoger dan 30). Mexico heeft ook een triestige traditie van corruptie en zware mensenrechtenschendingen. Dus werd het een ontzettende uitdaging om de epidemie hier aan te pakken. Wat opvalt is dat de regering koos voor een soort opvoedingscampagne, zonder dwangmaatregelen voor de bevolking.

In één plaats, deelstaat Jalisco, wou de goeverneur het toch anders doen en bijna meteen met dodelijk gevolg. Een jonge metser werd aangehouden door de politie omdat hij geen mondmasker droeg en ‘verdween’. Een paar dagen later werd Giovanni Lopez dood aangetroffen, wat natuurlijk aanleiding gaf tot fel protest tegen het politiegeweld. Gelukkig is dat de enige uitzondering en blijft de nationale regering het voorbeeld geven, zonder geweld en met ontzettend hard werken om mensen te overtuigen om ‘veilige afstand’ te houden. Ik denk dat het echt werkt: je ziet hier op straat gemakkelijk 75% van de mensen met mondmasker en in winkels en zo is dat bijna 100%.

Het is echt heel opvallend tijdens deze drie dagen van nationale rouw. 31 oktober is Halloween en dat is natuurlijk geen Mexicaans feest, maar de kinderen gingen toch al vele jaren verkleed de straat op om snoep te vragen. En op 1 november was het de traditionele versie, met nog meer grote groepen kinderen, met speciale versjes en liedjes om snoep te vragen, huis per huis. Je kon vanaf valavond daar gewoon niet naast kijken… en iedereen had een grote schaal met snoepjes klaarstaan… Maar dit jaar was het anders. Deze keer is er gewoon niemand komen bellen in onze straat. Het is natuurlijk wel spijtig voor de kinderen om zo’n leuke avonden te missen, maar het wijst ook op een grote verantwoordelijkheid van de bevolking zonder dat er boetes worden uitgeschreven of arrestaties worden verricht.

Het openbaar onderwijs is hier bijna volledig stilgevallen. Sinds 23 maart blijven kinderen en jongeren thuis. Het basisonderwijs steunt nu volledig op de televisie, wat natuurlijk een geweldig verlies is. En dan moet je nog meerekenen dat een serieus percent van de armste gezinnen gewoon geen televisie hebben en honderden kleine gemeenschappen hebben zelfs geen electriciteit. Private scholen en universiteiten werken nu via internet, en ook de publieke universiteiten proberen zo cursus te geven, maar duizenden studenten deserteerden omdat ze gewoon geen mogelijkheid hebben om de lessen online te volgen. Dat zal waarschijnlijk zo doorlopen tot en met de volgende lente.

Wij blijven proberen om een hele actieve werking, met ingrijpende samen-werkingsspelen, over te dragen naar een computerscherm. Dat is een geweldige uitdaging. Deze weken hebben we weer een groep leerkrachten die een Diploma volgt rond ‘Vermijden van geweld’ waar we drie modulen (van telkens 12 tot 20 uur) geven. Dat is al verschillende jaren het geval, in samenwerking met Puerta Abierta – een vereniging die twee vluchthuizen heeft voor meisjes die slachtoffers waren van geweld - steeds hier in Queretaro, maar de laatste twee groepen hebben we dus online. Een hele opdracht om hen werkelijk te betrekken!

Puerta Abierta gaat die werking nu ook proberen uit te breiden, om het Diploma aan te bieden als een online cursus die je kan volgen op je computer, waar je ook bent, elk op zijn of haar ritme, met de steun van kleine filmpjes en een volledig uitgeschreven cursus die we de volgende maanden zullen trachten klaar te krijgen.

We hadden ook een opdracht van het plaatselijk ministerie van onderwijs in Michoacan (waar we ooit een van onze handboeken hebben mogen gratis verspreiden voor duizenden leerkrachten lager middelbare school), die al meer dan een jaar in de oven zit. Het zouden een reeks cursussen worden, weeral om geweld te voorkomen en dat zal nu in november en december volledig in Zoom (op computerscherm) moeten gebeuren. Het worden waarschijnlijk drie werkgroepen: één groep leerkrachten rond ‘Spelen voor de vrede’ en twee groepen voor verschillende groepen personeel dat met kinderen en jongeren in aanraking komt, met als thema ‘Geweldloze conflictoplossing’.

Spijtig genoeg hebben we nog niet de mogelijkheid om internaatscursussen te houden voor onze groeiende groep leerkrachten. Deze zomer kon het niet en nu houden we ook geen herfstcursus. Het is zelfs nog de vraag of we de volgende lente een ‘normale’ cursus kunnen organiseren. In de plaats breiden we ons didactisch materiaal nog steeds uit, met tientallen nieuwe spelen die we alvast klaarhebben als de scholen opnieuw openen.

Dat allemaal is slechts mogelijk, nu nog meer dan ooit, dank zij jullie morele en finaciële steun vanuit Vlaanderen, waarvoor hartelijk dank !!!

Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au
,
educationycap@yahoo.com.mx
,

http://edhucamexico.blogspot.com

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BE03 0010 7721 2884 op naam van Frans Limpens p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Guldendallaan 90, 1150 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest