Nieuwsbrief van november 2021

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Queretaro, 9 november 2021

Beste,

De filmsessies voor de online cursus 'Voorkomen van Geweld' zijn nog steeds volop bezig. Deze keer mochten we alle teksten inpraten, vorige zaterdag, voor de zes sessies die we al gefilmd hadden met een groep tieners van het opvangtehuis van Puerta Abierta (Open Deur). Allemaal meisjes die om een of andere reden geweld moesten ontvluchten. De beelden van de spelsessies worden uitgegeven met onze uitleg. Met wat achtergrondteksten en het filmmateriaal hebben we nu één moduul bijna afgewerkt ('samenwerkingsspelen voor de vrede') en er zijn er nog twee te goed met onze inbreng: geweldloze conflictoplossing en geweldloze communicatie die we hopelijk tussen december en februari met een heuse groep volwassenen kunnen afwerken, steeds in zes sessies.

Het is alles bijeen heel veel werk om uiteindelijk een goed uur filmmateriaal samen te krijgen, per thema, wat dan allemaal op Internet zal geplaatst worden, samen met wat ondersteunend leesmateriaal voor wie de cursus wil volgen. Het materiaal van die eerste cursus houdt onder andere een bundel van 100 spelen in, een kleine selectie van onze 'bibliotheek' die nu al 2122 spelen telt, om ermee te werken met groepen kinderen in de lagere school. Hopelijk lukt het om interesse te wekken bij leerkrachten en vormingswerkers in heel de regio (wie Spaans spreekt).

Hier in Mexico blijft het corona-virus wijken, al verschillende maanden zijn er steeds minder besmettingen en minder mensen gehospitaliseerd… We hebben dan ook stilaan meer gewone cursussen, zoals vóór de pandemie, zoals twee weken geleden in Xalapa, hoofdstad van deelstaat Veracruz, voor een 20-tal leerkrachten lichamelijke opvoeding die een masteropleiding 'motriciteit' volgen tijdens de weekends voor een universiteit die Unipuebla noemt (met zetel in Puebla). Ik mag daar regelmatig komen met mijn cursus 'samenwerkingsspelen voor de vrede' die bij lichamelijke opvoeding natuurlijk veel beweging inhoudt.

Voor sommigen van diezelfde opleiding in Xalapa werd het mijn tweede bezoek, zodat ik een alternatief programma moest samenstellen. Het werd ook wel een beetje aanpassen om niet te veel contact te houden tijdens de spelen (en natuurlijk regelmatig handen wassen, steeds een mondmasker op). Diezelfde masteropleiding gaat door in een tiental verschillende steden, onder andere ook in Queretaro.

Twee dagen nadien trok ik ook naar Guadalajara, de tweede grootste stad van Mexico, om er een paar uur te werken met 175 leerkrachten, tijdens hun congres over vredesopvoeding. In de deelstaat Jalisco heeft de plaatselijke regering een wet voorgesteld om het werken voor een vredescultuur verplicht te maken, onder andere in het basisonderwijs. Eind augustus was ik ook reeds in Guadalajara, om er met twee groepen te werken en het zou wel kunnen dat we intenser gaan samenwerken. Toen hadden we een vormingssessie met ambtenaren van verschillende afdelingen op vrijdag en zaterdagvoormiddag startten we een groepje 'Ambassadeurs voor de Vrede' in een hoger middelbare school in een kansarme buurt. Ik werkte steeds met onze spelmethodiek, natuurlijk aangepast aan het verschillend publiek.

Begin december zal ik weer naar Xalapa mogen gaan, opnieuw met leerkrachten lichamelijke opvoeding, die een congres organiseren, waar ik normaal gezien een korte werkwinkel zal hebben (tussen twee en vier uur) en wellicht ook een conferentie.

De Pedagogische Universiteit van Nuevo Laredo (aan de Río Bravo, grens met Verenigde Staten) nodigde me weer eens uit op de viering van hun verjaardag op 3 november. Deze keer was het nog steeds met zoom te werken, zodat ik in drie beurten van twee uur een heel groot deel van de 400 studenten in beeld had. Af en toe was het een hele klasgroep, voor de rest individuele schermen, meestal bij de studenten thuis, maar sommigen ook op hun werk (aan de uniformen te zien). Niet zo eenvoudig om met meer dan honderd mensen per keer trachten 'samenwerkingsspelen voor de vrede' te houden.

Deze week houden we opnieuw een grote internaatcursus, waar we al maanden voor aan het werken zijn. We kunnen nog steeds geen al te grote groepen ontvangen in Kibbutz, waar in gewone tijden meer dan 100 mensen kunnen overnachten, maar zijn toch min of meer verdubbeld tegen de cursus van juli. Toen hielden we slechts twee werkwinkels van drie dagen, voor een totaal van 41 mensen. Deze keer zullen we drie groepen hebben (voor ongeveer 50 personen) en houden we opnieuw kortere werkwinkels net op voorhand, (voor een 30-tal mensen) met de hulp van Mercedes die speciaal overkomt vanuit Nicaragua.

Mercedes is spelpedagoge, en onze doelgroep is steeds geweldig tevreden met haar werking. Vorig jaar in maart, toen de pandemie hier net uitbrak, hebben we haar moeten missen en nu is het uiteindelijk toch gelukt om haar naar Mexico te brengen. Naast de vier dagen intense werking in Kibbutz heeft ze ook nog cursussen in Chiapas (tegen Guatemala) en hier dichtbij in Leon, bij onze collega's van Kunlab die ook met onze spelmethodiek werken.

Mensen komen van heel ver voor de internaatcursus. Silvia vliegt drie uur vanuit Tijuana, waar ze werkt als vrijwilligster in de 'namiddagschool' voor kansarme kinderen. Gabriela en Eduardo rijden meer dan acht uur met de wagen, vanuit Monterrey. Elvia komt ook uit een noordelijke grensstaat. Allemaal om tijdens het verlengde weekend (de derde maandag van november is een vrije dag om de Revolutie te herdenken) cursus te volgen. Ook onze vrijwilligers zoals Luis Gerardo reizen een paar uur, na hun werk op vrijdag, om heel het lange weekend cursus te begeleiden (meer dan twintig uur). Alleen die inspanningen al maken de bijeenkomsten in Kibbutz iets heel speciaals.

Hartelijk dank voor alle onverdroten hulp, die onze werking mogelijk maakt,

Frans Limpens

EDHUCA MEXICO n.g.o. van FRANS LIMPENS
Thuisadres:
Plaza de San Zeferino 234
Col Plazas del Sol
Segunda Section
76099 QRO Queretaro
MEXICO
Tel / Fax : 00 52 442 / 22 33 514
franslimpens@yahoo.com.au

Steun aan het project zonder fiscaal attest op rekeningnummer:
BEO3 0010 7721 2884 op naam van Frans Limpens p.a. Goudbloemstraat 53,9300 Aalst

Steun met fiscaal attest vanaf 40 € op jaarbasis op rekeningnummer:
BE84 4358 0341 0159 van VIA DON BOSCO Leopold II laan 195,1080 Brussel
met vermelding: B 459 Edhuca Mexico; Attest aub.